Geen woorden maar platen

Eiffeltoren.jpg

Kun je je nog herinneren wat je vroeger allemaal moest doen als je ervaringen wilde delen?

Bijvoorbeeld op vakantie?

Lang weekend Parijs. Eindelijk een keer die Eiffeltoren op. Heldere dag. Waanzinnig mooi uitzicht. On top of the world. En dan dat gevoel willen delen met het thuisfront. 

Dat ging ongeveer zo.

Telefooncel zoeken. Genoeg kleingeld regelen. Bellen. Enthousiast vertellen dat je bovenop de Eiffeltoren hebt gestaan en dat het prachtig weer was, schitterend uitzicht, etc. Snel praten door de tikjes heen als je geld bijna op was.

Of een camera meezeulen. Foto maken. Hopen dat je goed belicht. En niet vergeten bent door te draaien. Dat er überhaupt een rolletje in zit.

Bij thuiskomst je rolletje laten ontwikkelen. Wachten. Foto's ophalen. Inplakken en met het album op tournee langs vrienden en familie. Of opsturen in een stevige kartonnen envelop.

Nu gaat het zo.

Strandstoelen.jpg

Je maakt je een foto met je smartphone. Luttele seconden later heb je 'm gedeeld met vrienden, familie, je geliefde of de hele wereld. Wel even bij opletten waar je voor kiest trouwens.

En als je slim tagt (er een label aan hangt waar mensen op kunnen zoeken) heb je kans dat stapels mensen straks van jouw Eiffeltorenuitzicht kunnen meegenieten.

Er is iets revolutionairs gebeurd: inmiddels is iedereen fotograaf. Kunnen we altijd en overal fotograferen. Direct delen wat we ervaren, wat we zien. En communiceren we minstens zoveel met beelden als met woorden.

Hoe je moet praten heb je als kind opgestoken van je omgeving. Dat gaat vanzelf. Schrijven leerde je op school. Maar communiceren in beelden? Dat heeft niemand je ooit bijgebracht.

Tegenwoordig is fotograferen een basisvaardigheid die je nodig hebt in je interactie met de rest van de wereld. Tijd dus om te leren communiceren in beelden – en dat ook aan je kinderen te leren.

Hoe doe je dat? 

In ieder geval niet door je te verliezen in techniek. Maar vooral door het volgende.

stekker.jpg

Veel kijken.

Veel maken.

Veel kijken naar wat anderen maken.

En daarbij jezelf afvragen:

Wat zie ik eigenlijk?

Wat werkt in een beeld?

Wat niet? Waarom?

Wat vind ik mooi? Wat raakt me? Wat zou ik anders doen?

Als je op deze manier aan de slag gaat zul je snel betere beelden leren maken.

En wil je supersnel leren communiceren in beelden? Kom dan naar de workshop 'Beter fotograferen met je mobiel' in Rotterdam. Je leest er hier meer over.

Meer handige tips in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor mijn zie-mail